انواع کیسه های پلی پروپیلن (PP)
بخش عمده ای از کیسه های مورد استفاده در صنایع بسته بندی، کیسه های پلی پروپیلن (PP) است. از کیسه های پلی پروپیلن هم بصورت ساده (معمولی) و هم در ترکیب با سایر مواد جهت تولید کیسه هایی با ویژگی های بخصوص استفاده می شود. در این مقاله قصد داریم با برخی از پر کاربردترین و پرمصرف ترین انواع این کیسه ها در صنعت بسته بندی آشنا شویم.
کیسه های پلی پروپیلن یا به اختصارPP ضمن استحکام بالا، دارای وزن بسیار کمی می باشند. به همین علت این نوع کیسه ها اقتصادی ترین و کم هزینه ترین نوع بسته بندی برای بسیاری از محصولات پودری، دانه ای و نیز قطعات بزرگ (اعم از مصالح ساختمانی، مواد خوراکی و غذایی، مصنوعات شیمیایی، خوراک دام و طیور، صنایع پلاستیک و ...) هستند. کیسه های پلی پروپیلن نیاز بسته بندی بسیاری از صنایع را در بالاترین استانداردهای بسته بندی روز دنیا تأمین می نمایند. کیسه های پلی پروپیلن بسته به سفارش مشتری، نوع و وزن محصولات مورد بارگیری در ابعاد و همچنین با ضخامت نخ مختلف تولید شده و جهت بسته بندی محصولات غذایی، کشاورزی، شیمیایی، کود، پتروشیمی، سیمان و ... مورد استفاده قرار می گیرند.
طیف گسترده ای از انواع کیسه های PP بر اساس نیاز و خواسته های مشتریان به شرح زیر موجود است، که از منظر کاربرد و ظاهر متفاوت می باشند:
- کیسه های ساده: ساده ترین نوع کیسه بوده که پس از تولید توسط دستگاه های گردباف هیچ فرآیند دیگری بر روی آنها انجام نشده و مستقیماً توسط ماشین آلات چاپ، برش و دوخت از حالت رول به کیسه تبدیل می شوند. این کیسه ها قادر نیستند محتویات خود را از رطوبت محیطی حفظ نمایند. برش کیسه های ساده جهت جلوگیری از نخ کش شدن بصورت گرم (با المنت) می باشد. شایان ذکر است که نوع خاصی از کیسه های ساده در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید (UV) مقاوم بوده و دارای طول عمر بالاتری هستند. همچنین، کیسه های ساده در نوع شفاف (موسوم به شیشه ای) نیز تولید می شوند که عمدتاً برای بستهبندی محصولات کشاورزی فله ای بکار میرود. قیمت این کیسه ها در بازار مصرف، برای عرض های مختلف متفاوت بوده و بر حسب متر می باشد.
- کیسه های لمینت: برای مقاومت بالای کیسه و همچنین مقاوم سازی محتویات در برابر رطوبت و همچنین ممانعت از ریزش و نشتی محتویات کیسه، لایه ای نازک از مواد PP بر روی رول کیسه ساده توسط دستگاهی موسوم به لمینت ریخته شده و بر روی آن می چسبد. برش این نوع از کیسه ها معمولاً بصورت سرد (تیغ کاتر) می باشد، چراکه با توجه به لایه لمینت موجود بر روی کیسه، نخ کش نمی شود. قیمت این کیسه ها بسته به ضخامت لایه لمینت متفاوت بوده و لذا در بازار مصرف، عمدتاً بر حسب کیلوگرم می باشد.
- کیسه های کامپوزیت (کاغذی): برای بسته بندی طیف خاصی از محصولات (نظیر خوراک دام و یا محصولات پتروشیمی و شیمیایی) عمدتاً از کیسه های کامپوزیت استفاده می شود. در این نوع کیسه ها، لایه نازک کاغذ توسط لمینت بر روی رول کیسه ساده چسبانده می شود. کاربرد دیگر این نوع از کیسه ها ظاهر زیبا جهت بسته بندی محصولات صادراتی است. قیمت کیسه های کامپوزیت نیز بسته به ضخامت پارچه PP و نیز لایه کاغذی بر حسب کیلوگرم متفاوت است.
- کیسه های با لایه نایلون (لاینر) داخلی: این نوع کیسه ها با توجه به لایه نایلونی (پلی اتیلن) اضافه شده در داخل کیسه، ضمن محافظت محتویات از عوامل بیرونی همچون رطوبت، موجب افزایش استحکام کیسه و ممانعت از ریزش احتمالی محتویات از داخل کیسه می شود. استانداردهای وضع شده برای بسته بندی برخی محصولات (خصوصاً محصولات خوراکی و کشاورزی) استفاده از نایلون را در داخل کیسه بمنظور عدم تماس محصولات با جداره داخلی کیسه الزام نموده است.
- کیسه های جامبو (بیگ بگ): برای حمل محصولات دانه ای و پودری در تناژ بالا از کیسه های جامبوبگ استفاده می شود. این کیسه ها بدلیل ضخامت بالای تار و پود و نیز ابعاد بزرگ خود، قابلیت تحمل تا وزن 2 تُن را دارا هستند. جهت حمل این کیسه ها پس از پُر شدن از محصول، بر روی آنها تسمه هایی ضخیم از جنس PP دوخته شده که قلاب جرثقیل داخل آن قرار می گیرد. کیسه های جامبو طیف بسیار گسترده ای دارند که در مقاله ای جدا به انواع ویژگی های آنها پرداخته شده است.